Heb je last van spanningshoofdpijn?
Lees hier wat je daar zelf eenvoudig aan kunt doen.
Veel mensen ervaren regelmatig hoofdpijn. Hoofdpijn kan komen door heel veel dingen, zoals:
- Griep, verkoudheid, bijholteontsteking,
- Slecht slapen
- Spanningshoofdpijn
- Migraine
Gelukkig is de oorzaak meestal niet ernstig. Toch kun je er veel last van hebben.
Spanningshoofdpijn is één van de meest voorkomende soorten hoofdpijn. De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet altijd duidelijk, maar spanning kan er wel voor zorgen dat de hoofdpijn blijft bestaan. Dit kan van enkele uren tot dagen duren. Vaak kun je nog wel je dagelijkse werkzaamheden blijven doen, maar je voelt je niet fit.
De pijn zit aan beide kanten van je hoofd, rondom je hoofd of in de nek. De pijn is drukkend, knellend of als een strakke band om het hoofd. De spieren van de schouders, nek en schedel zijn vaak extra gevoelig. Soms hebben je ogen een branderig gevoel en zou je ze het liefste sluiten.
Wat kun je eraan doen?
Het is bekend dat gezond leven, voldoende bewegen, frisse lucht en genoeg momenten voor ontspanning belangrijk zijn. Ook is goede nachtrust heel belangrijk. Maar hoe doe je dit? Er zijn vele manieren om spanningshoofdpijn zoveel mogelijk tegen te gaan of te verminderen:
Probeer problemen op je werk of in je privéleven te bespreken en gezamenlijk tot een oplossing te komen. Hoewel je er misschien tegenop ziet om problemen te bespreken zal het je opluchten als je je zorgen hebt kunnen delen. Bespreken is een eerste stap van een oplossing.
- Zorg voor voldoende pauzes en rustmomenten tijdens de dag:
- Maak in je lunchpauze een ommetje,
- Let op je werkhouding,
- Drink voldoende water gedurende de dag,
- Neem pauzes bij computerwerk en beweeg dan je armen, nek en schouders,
- Kijk ’s avonds niet te lang tv of op je computer, ga liever nog een kleine wandeling maken en lees bijvoorbeeld het laatste uur voordat je naar bed gaat een ontspannend boek
- Neem wat meer beweging en laat je auto staan als dat kan,
- Ga op tijd naar bed en sta ook op tijd weer op – ritme helpt!
- Neem een lekkere warme douche,
- Gebruik niet te veel pijnstillers – deze kunnen de klachten zelfs verergeren
- En last but not least: laat je nek- en hoofd- en gezichtsspieren zacht masseren door je partner, vriend(in) of huisgenoot. Massage neem de oorzaak vaak niet weg, maar kan zeker je klachten verlichten. Door dit regelmatig toe te passen kun je vaak ook de tijd tussen hoofdpijn verlengen.
Belangrijk: als je meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn hebt of als je twijfelt over je klachten is het belangrijk contact op te nemen met je huisarts om je klachten te bespreken